Συνέντευξη παρερμηνεύτηκε για να ισχυριστεί ότι ο Γκέιτς και ο ΠΟΥ διέταξαν τον στρατό να επιβάλει εμβολιασμούς

Ο παιδίατρος και επιστήμονας εμβολίων Δρ. Πίτερ Χοτέζ συζήτησε τρόπους καταπολέμησης της παραπληροφόρησης σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια παιδιατρικού συνεδρίου στην Κολομβία τον Ιούλιο του 2024. Οι δηλώσεις του, καθώς και η σύνδεσή του με τον Μπιλ Γκέιτς και τον ΠΟΥ, αφαιρέθηκαν στη συνέχεια από το πλαίσιο και χρησιμοποιήθηκαν στο διαδίκτυο για να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό ότι ο Γκέιτς και ο ΠΟΥ διέταξαν τις χώρες του κόσμου να εμβολιάζουν διά της βίας όσους αρνούνται τα εμβόλια. Ωστόσο, το πλήρες βίντεο της συνέντευξης καθιστά σαφές ότι ο Χοτέζ δεν μιλούσε για εμβολιασμό ή για χρήση στρατιωτικών δυνάμεων και δεν υπάρχει καμία καταγραφή ότι ο ΠΟΥ ή ο Μπιλ Γκέιτς έκαναν ποτέ δηλώσεις που να ζητούν τη συμμετοχή του στρατού. Ο ΠΟΥ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να διατάζει μεμονωμένες χώρες πώς να χειρίζονται την υγειονομική τους περίθαλψη.

«ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ο Μπιλ και ο ΠΟΥ ζητούν από τον στρατό να συλλαμβάνονται οι αρνητές των εμβολίων mRNA όταν θα έχουμε τη γρίπη των πτηνών», αναφέρει μια εικόνα που κοινοποιήθηκε σε μια ανάρτηση στο Facebook δεκάδες φορές, στις 3 Αυγούστου 2024.

Παρόμοιες αναρτήσεις στο Facebook έχουν εντοπιστεί εδώ.

Παρόμοιες αναρτήσεις στα ελληνικά περιλαμβάνουν επίσης ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από το «People's Voice », έναν ιστότοπο που το AFP έχει ελέγξει πολλές φορές για διασπορά παραπληροφόρησης, μεταξύ άλλων και στα ελληνικά.

Ορισμένες άλλες αναρτήσεις στο Facebook κοινοποιούν επίσης την εικόνα μιας ανάρτησης Χ που έγινε στις 2 Αυγούστου 2024 από τον Τζιμ Φέργκιουσον, πρώην υποψήφιο για το βρετανικό κοινοβούλιο με το Κόμμα του Brexit (αρχειοθετημένος σύνδεσμος εδώ). Σε αυτήν, ο Φέργκιουσον ισχυρίζεται ότι «ο Μπιλ Γκέιτς έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ζητώντας να μαζευτούν οι αρνητές εμβολίων από τον στρατό και να τους καρφώσουν με τη βία με mRNA κατά τη διάρκεια της επόμενης πανδημίας».

Παρόμοιοι ισχυρισμοί κοινοποιήθηκαν επίσης στα κροατικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς. Βασίζονται σε συνέντευξη του Δρ. Πίτερ Χοτέζ, ερευνητή εμβολίων και ακτιβιστή κατά της παραπληροφόρησης με δεσμούς στο Ίδρυμα Γκέιτς και στον ΠΟΥ. Όμως οι απαντήσεις του αφαιρέθηκαν από το πλαίσιο, παρερμηνεύτηκαν και στη συνέχεια αποδόθηκαν στον ΠΟΥ και τον Μπιλ Γκέιτς.

Μια έρευνα του AFP έδειξε ότι ο Χοτέζ συζητούσε στην πραγματικότητα τρόπους αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης. Πέραν αυτού, ο ΠΟΥ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να διατάσσει μεμονωμένες χώρες πώς να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Image
Στιγμιότυπο της ψευδούς ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 28/08/2024

Η προέλευση του ισχυρισμού

Το «People's Voice» είναι ήδη διαβόητο για τη δημοσίευση ψευδών ισχυρισμών, όπως ο ισχυρισμός ότι το WEF έχει ζητήσει τη θανάτωση γατών και σκύλων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ότι η κόρη του Κλάους Σβαμπ έχει ανακοινώσει «κλιματικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας». Το The People's Voice περιλαμβάνεται στην πύλη FactCheck ως βάση δεδομένων για ιστότοπους που δημοσιεύουν παραπλανητικό περιεχόμενο.

Στη δήλωση αποποίησης ευθυνών, η πύλη αναγνωρίζει ότι τα άρθρα δεν είναι απαραίτητα αληθινά. «Οι πληροφορίες (...) που διατίθενται στον ιστότοπο ενδέχεται να περιλαμβάνουν ανακρίβειες ή τυπογραφικά λάθη».

Το άρθρο του People's Voice βασίζει τους ισχυρισμούς του σε δηλώσεις του παιδίατρου και επιστήμονα για τα εμβόλια Δρ. Πίτερ Χοτέζ, σε συνέντευξη που παραχώρησε κατά τη διάρκεια του Συμποσίου Παιδιατρικής στην Καρθαγένη τον Ιούλιο του 2024.

Στο κλιπ που κοινοποίησε το The People's Voice, ο Χοτέζ απαντά σε μια ερώτηση, η οποία κόβεται από το κλιπ, όπως και η αρχή της απάντησής του. Λέει ότι «αυτό είναι τώρα πρώτα απ' όλα ένα πολιτικό πρόβλημα», αλλά η έλλειψη πλαισίου καθιστά ασαφές σε τι αναφέρεται. Συνεχίζει λέγοντας ότι μίλησε με την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και είπε ότι «ο τομέας της υγείας δεν μπορεί να το λύσει μόνος του - θα πρέπει να φέρουμε την Εσωτερική Ασφάλεια, το Υπουργείο Εμπορίου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς να το κάνουμε αυτό».

Στη συνέχεια ο Χοτέζ συνεχίζει να αναφέρει ότι το ίδιο είπε και στον Δρ. Τέντρος Γκεμπρεγιέσους, τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) - «Δεν ξέρω αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μπορεί να το λύσει αυτό μόνος του, χρειαζόμαστε τους άλλους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, το ΝΑΤΟ, αυτό είναι ένα πρόβλημα ασφαλείας» και εξηγεί πώς 200.000 Αμερικανοί πέθαναν εξαιτίας της επιθετικότητας κατά του εμβολίου και της επιθετικότητας κατά της επιστήμης.

«Πρόκειται πλέον για μια θανατηφόρα δύναμη», λέει ο Χοτέζ και σημειώνει ότι, όπως ακριβώς είναι σημαντικό να γίνονται νέα εμβόλια για να σώζονται ζωές, «η άλλη πλευρά της διάσωσης ζωών είναι η αντιμετώπιση αυτής της αντιεμβολιαστικής επιθετικότητας».

Στη συνέχεια, ο ιστότοπος χρησιμοποίησε το γεγονός ότι ο Χοτέζ έλαβε χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς (αρχειοθετημένο εδώ) και ότι αναφέρει τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, για να παρουσιάσει τις δηλώσεις του ως προερχόμενες τόσο από τον Μπιλ Γκέιτς όσο και από τον ΠΟΥ απευθείας.

Το People's Voice ισχυρίζεται ότι ο Χοτέζ λέει ότι «πιέζουν τώρα να βάλουν το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στη στρατιωτικοποίηση του επόμενου εμβολίου mRNA που θα κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο». Η αρχή του άρθρου πηγαίνει ακόμα παραπέρα και ισχυρίζεται ευθέως ότι «ο Γκέιτς και ο ΠΟΥ έχουν διατάξει τις κυβερνήσεις να θέσουν τις βάσεις για την κινητοποίηση του στρατού» και ότι θεωρούν την άρνηση εμβολίων ως «πράξη επιθετικότητας που πρέπει να αντιμετωπιστεί με βία».

Κοιτάζοντας το απόσπασμα του Δρ. Χοτέζ που παρέχει το The People's Voice, ο παιδίατρος δεν αναφέρει τον Μπιλ Γκέιτς σε κανένα σημείο της απάντησής του. Ενώ αναφέρει τον Δρ. Γκεμπρεγιέσους, δεν αναμεταδίδει καμία δήλωση ή άποψη του επικεφαλής του ΠΟΥ. Καλώντας τις υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Χοτέζ δήλωσε ότι θέλει τη βοήθειά τους για να «καταλάβουμε πώς να το κάνουμε αυτό», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ζητάει τεχνογνωσία και όχι ανθρώπινο δυναμικό, ενώ η έλλειψη πλαισίου στο απόσπασμα καθιστά ασαφές τι είναι αυτό το «αυτό».

Τι είπε ο Χοτέζ

Το AFP προσπάθησε να βρει το αρχικό βίντεο της συνέντευξης για να κατανοήσει το πλαίσιο και τις λεπτομέρειες της απάντησης του Χοτέζ, αλλά το βίντεο δεν ήταν πλέον διαθέσιμο στο κανάλι YouTube της Κολομβιανής Ένωσης Παιδιατρικής (SCP). Αφού επικοινώνησε με τον Σύλλογο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένας εκπρόσωπος δήλωσε στο AFP στις 20 Αυγούστου 2024 ότι το βίντεο ήταν «κρυμμένο» προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του Δρ. Χότεζ.

Το SCP έδωσε άδεια στο AFP να προβάλει ολόκληρο το 33λεπτο βίντεο (αρχειοθετημένο εδώ), το οποίο παρέχει σαφές πλαίσιο για τις απαντήσεις του Χοτέζ. Το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης επικεντρώθηκε στο θέμα της παραπληροφόρησης για την υγεία και την εμπειρία του Χοτέζ στην καταπολέμησή της (αρχειοθετημένο εδώ), ενώ η απάντηση που κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο ήταν σε μια ερώτηση σχετικά με το κίνημα «αντιεπιστημονικό» στο πλαίσιο της παραπληροφόρησης.

Ξεκινώντας από το 26:57 στο βίντεο, ο μεταφραστής θέτει το ερώτημα στον Χοτέζ ρωτώντας τον τι πιστεύει για «αυτή την κίνηση, αυτό το κίνημα, τη λεγόμενη πολιτική και την αντιεπιστήμη» και τι πιστεύει ότι μπορεί να γίνει για τη συγκεκριμένη ανησυχία.

Ο Χοτέζ αρχίζει τονίζοντας ότι αυτό «είναι το πιο σημαντικό ερώτημα», το οποίο έχει επίσης κοπεί από την εκδοχή του αποσπάσματος εκτός πλαισίου που μοιράστηκε στο διαδίκτυο.

«Δυστυχώς πρέπει να σας δώσω μια πολύ μακροσκελή απάντηση "δεν ξέρω την απάντηση στην ερώτησή σας". Επειδή είναι πολύ περίπλοκο και ειλικρινά ξέρετε, ο τομέας της υγείας δεν ξέρει τι να κάνει. Διότι αυτό είναι πλέον πρωτίστως ένα πολιτικό πρόβλημα και αυτό που έχω πει στην κυβέρνηση Μπάιντεν είναι ότι ο τομέας της υγείας δεν μπορεί να το κάνει μόνος του. Θα πρέπει να φέρουμε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το υπουργείο Εμπορίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης για να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πώς να το κάνουμε αυτό».

Ο Χοτέζ πρόσθεσε στη συνέχεια ότι το ίδιο είχε πει και στον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ στη Γενεύη ένα μήνα πριν:

«Είπα ότι δεν ξέρω αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μπορεί να το λύσει αυτό μόνος του, χρειαζόμαστε τους άλλους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών, το ΝΑΤΟ, αυτό είναι ένα θέμα ασφάλειας, διότι δεν είναι πλέον ένα θεωρητικό κατασκεύασμα ή κάποια αρχαϊκή ακαδημαϊκή άσκηση. 200.000 Αμερικανοί πέθαναν εξαιτίας της αντιεπιστημονικής επιθετικότητας κατά των εμβολίων και έτσι αυτό είναι πλέον μια θανατηφόρα δύναμη».

Στη συνέχεια κατέληξε: «Και τώρα αισθάνομαι ως επιστήμονας παιδιατρικών εμβολίων, όπως ακριβώς είναι σημαντικό για μένα να φτιάχνω νέα εμβόλια για να σώζω ζωές, η άλλη πλευρά της διάσωσης ζωών είναι η αντιμετώπιση αυτής της αντιεμβολιαστικής επιθετικότητας».

Σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Δρ. Χοτέζ ανέφερε τον εμβολιασμό όσων δεν θέλουν να εμβολιαστούν ή την ιδέα να χρησιμοποιηθεί βία για να τους αναγκάσουν να το κάνουν.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ΠΟΥ ή ο Γκέιτς κάλεσαν για στρατιωτικοποίηση

Χρησιμοποιώντας προηγμένη αναζήτηση στο διαδίκτυο, το AFP δεν βρήκε καμία αξιόπιστη αναφορά ή καταγραφή του Μπιλ Γκέιτς ή του ΠΟΥ που να καλεί τον στρατό να εμπλακεί στην επόμενη αντιμετώπιση της πανδημίας ή να επιβάλει εμβολιασμούς σε όσους δεν είναι πρόθυμοι να τους κάνουν.

Ο ΠΟΥ συνιστά τον εμβολιασμό Covid-19 (αρχειοθετημένο εδώ), ο οποίος σύμφωνα με μελέτες έχει σώσει εκατομμύρια ζωές (αρχειοθετημένο εδώ και εδώ). Ο οργανισμός υποστηρίζει επίσης την έρευνα εμβολίων για τη γρίπη των πτηνών, η οποία βρίσκεται σε έξαρση και πρόσφατα εξαπλώθηκε στα θηλαστικά (αρχειοθετημένο εδώ και εδώ). Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε στο AFP ότι οι ισχυρισμοί για αναγκαστικούς εμβολιασμούς είναι «τόσο κατάφωρα ψέματα όσο και επικίνδυνα κομμάτια παραπληροφόρησης».

«Είναι τα κυρίαρχα κράτη μέλη που λαμβάνουν αποφάσεις και αναλαμβάνουν δράσεις σχετικά με την υγεία των πληθυσμών τους», ανέφερε ο οργανισμός σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 5 Αυγούστου 2024. «Είναι κακόβουλο ψεύδος και ψευδής ισχυρισμός ότι ο ΠΟΥ έχει προτείνει οποιαδήποτε εμπλοκή του στρατού, όπως αναφέρεται σε αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς, ούτε ο ΠΟΥ έχει τη δυνατότητα να επιβάλει εντολές εμβολιασμού».

Το Ίδρυμα Γκέιτς, ο φιλανθρωπικός οργανισμός του συνιδρυτή της Microsoft, δήλωσε επίσης ότι ο ισχυρισμός «είναι ψευδής».

Το AFP και άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι ο ΠΟΥ με έδρα τη Γενεύη επιδιώκει να ελέγξει τις πολιτικές υγείας των κρατών μελών μέσω μιας συνθήκης για την πανδημία. Ο οργανισμός διέψευσε εκ νέου τις κατηγορίες αυτές μετά τον τελευταίο γύρο αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ο ΠΟΥ δεν έχει καμία εξουσία να κρατήσει κανέναν. Οι ισχυρισμοί ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις για να το κάνει αυτό είναι ψευδείς και επικίνδυνοι», δήλωσε η Μαρία Βαν Κέρκοβε, επιδημιολόγος που εργάζεται στον οργανισμό, σε ανάρτηση του Χ στις 3 Αυγούστου (αρχειοθετημένη εδώ). «Οι αποφάσεις σχετικά με τις δράσεις υγείας που αναλαμβάνονται στο εσωτερικό των χωρών ανήκουν στις κυρίαρχες κυβερνήσεις».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Στρατιωτικών Ενώσεων και Συνδικάτων (EUROMIL), σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποίησαν τις ένοπλες δυνάμεις τους σε κάποιο βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 (αρχειοθετημένο εδώ), παρέχοντας υλικοτεχνική και ιατρική υποστήριξη, όπως η μεταφορά εμβολίων και ιατρικών προμηθειών, η δημιουργία νοσοκομείων πεδίου, η διανομή προστατευτικού εξοπλισμού και η παροχή ιατρικού προσωπικού. Σε ορισμένες χώρες, ζητήθηκε από το στρατιωτικό προσωπικό να επιβάλει μέτρα αποκλεισμού ή είχε άλλα καθήκοντα, όπως η απολύμανση δημόσιων χώρων, η διενέργεια δοκιμών ή η μεταφορά νεκρών.

Σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο 2292/1995, (Κεφάλαιο 2, άρθρο 3), το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει εάν οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Μεταξύ άλλων, το ΚΥΣΕΑ, για παράδειγμα «αποφασίζει για την οργάνωση του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων, παρέχοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα συναρμόδια υπουργεία και λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς» (άρθρο 3, γραμμή 'ε').

Περισσότερα σχετικά άρθρα του AFP για την παραπληροφόρηση στον τομέα της υγείας είναι διαθέσιμα εδώ.

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας