Όχι, πειράματα δεν απέδειξαν ότι τα εμβόλια περιέχουν γραφένιο και οργανισμούς με πλοκάμια

Σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε πάνω από 750 φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, μια Αμερικανίδα οστεοπαθητικός που είναι σκεπτικίστρια όσον αφορά τα εμβόλια ισχυρίζεται ότι πείραμα που διεξήγαγε αποκάλυψε «ένα αντικείμενο ή οργανισμό με πλοκάμια» μέσα στο εμβόλιο κατά της Covid-19 της Moderna, και μια «ουσία που μοιάζει με γραφένιο» στο εμβόλιο της Janssen. Όμως, οι ειδικοί λένε ότι τα πειράματα που περιέγραψε δεν πραγματοποιήθηκαν υπό κατάλληλες συνθήκες, και ότι τα αποτελέσματά τους δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν. Επίσης, το AFP έχει ήδη καταρρίψει τον ισχυρισμό πως το γραφένιο αποτελεί συστατικό των εμβολίων κατά της Covid-19.

«ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΠΛΑΣΜΑ ΜΕ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ MODERNA ΚΑΙ J&J», αναφέρει ο τίτλος ενός βίντεο που δημοσιεύθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2021 στην πλατφόρμα Rumble. Στην περίπου μία εβδομάδα έκτοτε, το βίντεο έχει θεαθεί περίπου 17.500 φορές και έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 760 φορές στο Facebook.

Πέραν του Rumble, το βίντεο έχει δημοσιευτεί επίσης στις πλατφόρμες φιλοξενίας βίντεο Brighteon (εδώ), Clouthub (εδώ) και Odysee (εδώ), ενώ υπάρχει και μια εκδοχή προώθησής του επίσης στο Youtube (εδώ).

Ο ισχυρισμός έγινε κατά τη διάρκεια εκπομπής του αμφιλεγόμενου αμερικανικού πόντκαστ The Stew Peters Show, που προβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2021. Όμως ο ισχυρισμός είναι αναληθής: οι ειδικοί είπαν στο AFP ότι το πείραμα που περιγράφεται στην εκπομπή δεν διεξήχθη με την απαραίτητη επιστημονική επάρκεια. Και η οστεοπαθητικός που παρουσίασε τον εν λόγω ισχυρισμό έχει διαδώσει ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την Covid-19 στο παρελθόν.

Image
Αποσπάσματα από το βίντεο με τους ψευδείς ισχυρισμούς, λήψη εικόνας 29 Οκτωβρίου 2021

Ενάντια στον εμβολιασμό

Η γυναίκα που παρουσιάζει τον ισχυρισμό στο προαναφερθέν βίντεο λέγεται Carrie Madej. Παρουσιάζει τον εαυτό της ως «οστεοπαθητικό ιατρό εσωτερικής ιατρικής», που συνδυάζει «παραδοσιακή και ολιστική ιατρική για την βέλτιστη υγεία». Στο παρελθόν, έχει διαδώσει και άλλους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την πανδημία, όπως το ότι τα εμβόλια αλλοιώνουν τα γονίδια, ισχυρισμό που το AFP διέψευσε τον Ιανουάριο του 2021.

Στο βίντεο, η Madej λέει ότι εξέτασε ένα φιαλίδιο εμβολίου Covid-19 με τη χρήση ενός σύνθετου μικροσκόπιου, και είδε ένα «αντικείμενο ή οργανισμό, δεν είμαι σίγουρη πώς να το ονομάσω, το οποίο είχε πλοκάμια. Και βρισκόταν σε θέση να σηκωθεί». Λέει ακόμη: «Αυτό (σ.σ. το εμβόλιο) δεν πρέπει να χορηγείται με ένεση σε ανθρώπους, ιδίως σε παιδιά».

Όταν ερωτάται από τον παρουσιαστή της εκπομπής εάν «αυτό το πράγμα ήταν ζωντανό», αποκρίνεται: «Ναι, φαινόταν να έχει αντίληψη του εαυτού του ή να μπορεί να κινείται και να μεγαλώνει στον χώρο».

Όμως, αρκετοί ερευνητές δήλωσαν στο AFP ότι το πείραμα που αναφέρεται στο βίντεο είναι προβληματικό, και δεν μπορεί να αποδείξει ότι τα εμβόλια περιέχουν επικίνδυνα συστατικά. Ο ισχυρισμός στερείται επίσης αξιοπιστίας επειδή δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί, ανεξάρτητα, εάν η Madej ανέλυσε πράγματι φιαλίδια του εμβολίου.

Οι παρατηρήσεις «δεν είναι επιστημονικές ή ενδελεχείς»

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι οι παρατηρήσεις της Madej δεν έχουν καμία επιστημονική αξία, και σε καμία περίπτωση δεν μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε ότι το εμβόλιο περιέχει ζωντανούς οργανισμούς. Το AFP έχει επαληθεύσει παρόμοιους ψευδείς ισχυρισμούς στα αγγλικά, τα πολωνικά και τα γαλλικά.

Η Virginie Serin, ερευνήτρια στο Κέντρο Επεξεργασίας Υλικών και Δομικών Μελετών και γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μικροσκοπίας (EMS), δήλωσε στις 21 Οκτωβρίου 2021 ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής, και ότι το πείραμα που περιγράφει η Madej δεν διεξήχθη με την ανάλογη επιστημονική επάρκεια.

Η Serin εξήγησε ότι ένα πείραμα, για την αξιολόγηση του περιεχομένου ενός εμβολίου, θα έπρεπε να διεξαχθεί σε ένα ψυχρό, «αποστειρωμένο δωμάτιο, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση». Στο βίντεο, η Madej περιγράφει τις αντιδράσεις που παρατήρησε να λαμβάνουν χώρα όταν το δείγμα έφτασε σε θερμοκρασία δωματίου.

Οι εικόνες, που η Madej υποστηρίζει πως προέρχονται από το μικροσκόπιο που χρησιμοποίησε, έχουν επίσης αμφισβητηθεί.

Ο Philippe Roingeard, καθηγητής κυτταρικής βιολογίας στο πανεπιστήμιο της Tours, δήλωσε στις 19 Οκτωβρίου 2021 ότι οι εικόνες απεικονίζουν «πράγματα που μπορούν να θεαθούν συχνά στην οπτική μικροσκοπία».

«Είναι σίγουρα πράγματα που βλέπεις τακτικά όταν παρατηρείς κάτι σε μια γυάλινη διαφάνεια. Μπορεί να είναι λίγη βρωμιά ή μια μικρή ακαθαρσία που μπαίνει μεταξύ της πλάκας και του γυάλινου καλύμματος», πρόσθεσε ο Roingeard.

Ο Roingeard, ο οποίος το 2020 δημοσίευσε μια συλλογή φωτογραφιών που παρουσίαζε ιούς στο μικροσκόπιο, δήλωσε ότι η εικόνα της Madej «δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο» και πως παρουσιάζει κάτι που θα έβλεπε κανείς και σε μια σταγόνα από νερό βρύσης.

«Για να δεις τι ακριβώς υπάρχει εκεί μέσα, χρειάζεσαι ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο», πρόσθεσε ο Roingeard.

Ο José Valpuesta, ερευνητής βιοχημείας και μοριακής βιολογίας, συμφώνησε: «Είπε ότι χρησιμοποίησε ένα μπουκάλι εμβολίου που ήταν ήδη ανοιχτό, ο,τιδήποτε θα μπορούσε να έχει μπει μέσα, περιλαμβανομένης σκόνης. Οποιοσδήποτε βάλει μια σταγόνα νερό κάτω από ένα μικροσκόπιο θα μπορέσει να δει κάτι να κινείται».

Ο Valpuesta, που λέει ότι λυπάται πολύ που το συγκεκριμένο βίντεο κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνόψισε λέγοντας: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όλα αυτά είναι ψευδή, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάποιο ζώο, ή κάποιο πλάσμα από το διάστημα».

«Όλα τα εμβόλια παρασκευάζονται σε αποστειρωμένο περιβάλλον, χωρίς να αλλοιώνονται από άλλα παθογόνα ή ιούς, πόσο μάλλον από ολόκληρα παράσιτα», δήλωσε στις 19 Οκτωβρίου 2021 ο Jung Jae-hun, καθηγητής Προληπτικής ιατρικής στο πανεπιστήμιο Gachon.

Έως και τη δημοσίευση αυτού του ρεπορτάζ, η Moderna δεν είχε απαντήσει στο δημοσιογραφικό αίτημα για ένα σχόλιο που υποβλήθηκε από το AFP.

Image
Μία από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στο Facebook, λήψη εικόνας 2 Νοεμβρίου 2021

Τα εμβόλια Covid-19 δεν περιέχουν γραφένιο

Στο δεύτερο μισό του ίδιου βίντεο (περίπου στο 3'07''), η Madej υποστηρίζει πως ανέλυσε επίσης ένα φιαλίδιο του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, και εντόπισε ουσίες που έμοιαζαν με γραφένιο: «Υπάρχει σίγουρα μια ουσία που έμοιαζε με γραφένιο. Όλα (σ.σ. εννοεί τα φιαλίδια) είχαν δομές που έμοιαζαν με γραφένιο».

Το γραφένιο είναι ένα υλικό, που οι επιστήμονες εξετάζουν για βιοϊατρικές εφαρμογές, και το οποίο έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την τοξικότητά του. Ωστόσο, ειδικοί έχουν επανειλημμένα δηλώσει στο AFP ότι τα εμβόλια Covid-19, των οποίων η χρήση έχει προκριθεί, δεν έχουν γραφένιο.

Ο Marc Mendelson, καθηγητής λοιμωδών νοσημάτων στο νοσοκομείο Groote Schuur της Νότιας Αφρικής, δήλωσε στο AFP Africa ότι «κανένα από τα εμβόλια, των οποίων η χρήση έχει εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ή άλλους διεθνώς αναγνωρισμένους ρυθμιστικούς φορείς δεν περιέχει γραφίτη, γραφένιο ή το παράγωγό του, το οξείδιο του γραφενίου».

Ο ισχυρισμός αφορά «έναν μύθο και παραπληροφόρηση, που έχουν ήδη διαψευστεί», είπε.

Ο ΠΟΥ είπε επίσης στο AFP ότι «κανένα από τα εμβόλια των οποίων η χρήση έχει προκριθεί δεν περιλαμβάνει γραφένιο ή οξείδιο του γραφένιου ως συστατικό».

Ο κατάλογος των συστατικών είναι διαθέσιμος δημόσια

Η Johnson & Johnson είπε στο AFP ότι τα συστατικά του εμβολίου της κατά της Covid-19 είναι διαθέσιμα δημόσια και δεν περιέχουν γραφένιο. «Το ενεργό συστατικό στο υπό έρευνα υποψήφιο εμβόλιο κατά της Covid-19 είναι το Ad26.COV2.S», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση που εστάλη μέσω email στις 22 Οκτωβρίου 2021.

Τα ανενεργά συστατικά, σύμφωνα με την ίδια δήλωση, είναι τα εξής: Μονοϋδρικό κιτρικό οξύ, διϋδρικό κιτρικό τρινάτριο, αλκοόλη, υδροξυπροπυλο betadex, πολυσορβικό 80, χλωριούχο νάτριο, υδροξείδιο του νατρίου, υδροχλωρικό οξύ και νερό.

Τα συστατικά των άλλων εμβολίων, των οποίων η χρήση έχει προκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) μπορούν επίσης να βρεθούν δημόσια και το γραφένιο δεν περιλαμβάνεται σε αυτά.

«Το γραφένιο δοκιμάζεται για βιοϊατρικούς σκοπούς, μεταξύ άλλων για εμβόλια, αλλά οι εφαρμογές αυτές βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και προβλέπεται μεγάλη αναμονή ώσπου να γίνουν εμπορικά διαθέσιμα μετά από κλινικές δοκιμές», δήλωσε στο AFP τον Ιούλιο του 2021 ο καθηγητής Hong Byung-hee, που ειδικεύεται στα νανοϋλικά στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Το AFP έχει καταρρίψει προηγουμένως κι άλλους ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς αναφορικά με τα εμβόλια Covid-19. Όπως, για παράδειγμα, τον ισχυρισμό ότι τα εμβόλια μπορούν να αλλοιώσουν το DNA (εδώ), τον ισχυρισμό πως οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως μπορούν να αρρωστήσουν και να μεταδώσουν τον ιό εξίσου με τους μη εμβολιασμένους (εδώ), και τον ισχυρισμό πως το CDC, οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, παραδέχθηκε ότι «τα εμβόλια Covid-19 σκοτώνουν ανθρώπους» (εδώ).

Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;

Επικοινωνήστε μαζί μας