Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά φωτογραφίζεται κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Οκτωβρίου 2021 ( AFP / Sakis Mitrolidis)

Η γυναίκα του Αλβέρτου Μπουρλά δεν πέθανε από επιπλοκές λόγω εμβολιασμού

©AFP 2017-2023 Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος

Ορισμένα άρθρα στο διαδίκτυο υποστηρίζουν πως η Μύριαμ Μπουρλά, γυναίκα του Έλληνα διευθύνοντα συμβούλου της Pfizer, πέθανε το πρωί της 10ης Νοεμβρίου από επιπλοκές που προέκυψαν μετά τον εμβολιασμό της κατά της Covid-19. Τόσο η φαρμακευτική εταιρεία, όσο και το νοσοκομείο που αναφέρονται στα άρθρα, είπαν στο AFP ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής, ενώ η Μύριαμ Μπουρλά παρευρέθηκε σε εκδήλωση που διεξήχθη το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου.

Τα άρθρα κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα (εδώ, εδώ, εδώ), και συγκέντρωσαν περισσότερες από 140 κοινοποιήσεις στο Facebook.

Παρουσιάζουν τον ισχυρισμό πως η σύζυγος του Αλβέρτου Μπουρλά, του διευθύνοντα συμβούλου της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, απεβίωσε «νωρίς» στις 10 Νοεμβρίου 2021 ύστερα από αδιευκρίνιστες επιπολοκές που προέκυψαν μετά από τον εμβολιασμό της κατά της Covid-19. Ως πηγή αναφέρεται ένα άρθρο του Conservative Beaver, μιας καναδέζικης ιστοσελίδας, την οποία το AFP έχει επανειλημμένα εντοπίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της διάδοσης ψευδών ισχυρισμών σχετικά με την πανδημία.

Όπως αναφέρουν τα ελληνικά άρθρα, το Conservative Bearer, που κάνει λόγο για «αποκλειστική» είδηση αποδίδει την πληροφορία «στον γιατρό της», και υποστηρίζει πως «πέθανε στην Εντατική του Νοσοκομείου New York-Presbyterian Lawrence, λόγω επιπλοκών από το εμβόλιο Pfizer».

Ένα από τα παραπλανητικά άρθρα, λήψη εικόνας στις 22 Νοεμβρίου 2021

To Conservative Beaver δεν απάντησε στα ερωτήματα που το AFP έστειλε μέσω email στις 17 Νοεμβρίου 2021, σχετικά με τον ισχυρισμό. Το άρθρο δεν ήταν προσβάσιμο την επόμενη ημέρα, καθώς είχε αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα. Ωστόσο, στιγμιότυπα από αυτό μπορούν ακόμη να βρεθούν στο Facebook, μεταξύ άλλων εδώ και εδώ.

Ο ψευδής ισχυρισμός για το θάνατο της Μπουρλά ακολουθεί ένα κύμα παραπληροφόρησης με στόχο τη φαρμακευτική εταιρεία που έχει αναπτύξει ένα από τα κύρια εμβόλια κατά της Covid-19.

Στις 17 Νοεμβρίου 2021, εκπρόσωπος της Pfizer δήλωσε: «Η σύζυγος του Διευθύνοντος Συμβούλου μας είναι ζωντανή και καλά στην υγεία της, σε αντίθεση με ό,τι ειπώθηκε στο Διαδίκτυο».

«Είναι αδιανόητο ότι ένα άτομο που παριστάνει τον δημοσιογράφο να διαδίδει τέτοια εξωφρενικά ψέματα για τον διευθύνοντα σύμβουλό μας και την οικογένειά του, με στόχο να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη σε ένα εμβόλιο που έχει χορηγηθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».

Το νοσοκομείο New York-Presbyterian, στο οποίο στα προαναφερθέντα άρθρα υποστηρίζεται πως η Μύριαμ Μπουρλά απεβίωσε, επιβεβαίωσε στο AFP επίσης μέσω email πως οι ισχυρισμοί του άρθρου ήταν ψευδείς.

Η Μύριαμ Μπουρλά εθεάθη με τον σύζυγό της το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου 2021, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Atlantic Council. Η εκδήλωση διεξήχθη μετά την ανακοίνωση του υποτιθέμενου θανάτου της από την ιστοσελίδα.

Εδώ τη βλέπουμε σε φωτογραφία από την συγκεκριμένη εκδήλωση, την οποία κοινοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, στις 11 Νοεμβρίου 2021.

Η Νικόλ Μέιρ, υποδιευθύντρια τύπου για το Atlantic Council, επιβεβαίωσε στο AFP ότι ο Αλβέρτος Βουρλά και η σύζυγός του ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Σημειώνεται πως σε ένα από τα άρθρα που παρουσιάζουν τον ψευδή ισχυρισμό (εδώ) υποστηρίζεται επίσης πως ο ίδιος ο Αλβέρτος Μπουρλά αρνείται να εμβολιαστεί κατά της Covid-19. Πρόκειται για ισχυρισμό που έχει διαδοθεί τους προηγούμενους μήνες, αλλά έχει καταρριφθεί από το AFP (εδώ).

Ένα άλλο παράδειγμα ψευδούς ισχυρισμού σχετικά με το εμβόλιο της Pfizer κατά της Covid-19, που έχει καταρριφθεί από το AFP, μπορεί να βρεθεί εδώ. Άλλοι ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19 που έχουν διαψευστεί από το AFP μπορούν να βρεθούν εδώ, εδώ, και εδώ.

Μετάφραση και προσαρμογή
ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ (COVID-19)