Δεν φυλάσσονταν εμβόλια στο κτίριο του ιταλικού στρατοπέδου όταν ξέσπασε η φωτιά
- Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε πριν τουλάχιστον ένα έτος.
- Δημοσιεύθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2022 στις 17:16
- 5 λεπτά ανάγνωσης
- Του/Της: AFP Κολομβία, AFP Πολωνία
Πνευματικά δικαιώματα © AFP 2017-2024. Οποιαδήποτε εμπορική χρήση αυτού του περιεχομένου απαιτεί συνδρομή. Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε περισσότερα.
«ΕΚΤΑΚΤΟ! ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ Η ΑΠΟΘΗΚΗ ΠΟΥ ΦΥΛΑΣΣΟΤΑΝ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ!», γράφει ο τίτλος του βίντεο που «ανέβηκε» στο YouTube στις 18 Δεκεμβρίου του 2021. Το συγκεκριμένο βίντεο έχει 284.447 προβολές. Το βίντεο έχουν κοινοποιήσει χρήστες του Facebook 975 φορές, σύμφωνα με το εργαλείο ανάλυσης social media CrowdTangle. Το βίντεο και η παραπλανητική περιγραφή του έχουν βρεθεί και σε άλλους ιστοτόπους στο ελληνόφωνο διαδίκτυο: εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και εδώ. Συνολικά, οι δημοσιεύσεις που αναφέρονται με παραπλανητικό τρόπο στην είδηση της πυρκαγιάς έχουν κοινοποιηθεί στο Facebook περισσότερες από 1000 φορές.
Στη σχετική δημοσίευση ιστοσελίδας, τα σχόλια παίρνουν θέση υπέρ του υποτιθέμενου εμπρησμού. Συγκεκριμένα, ένα σχόλιο αναφέρει: «αν βρεθει κανεις και στην ελλαδα θα γλυτωσει πολες ψυχες» [sic].
Άλλο άρθρο συσχετίζει τη φωτιά με την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των σωμάτων ασφαλείας, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου.
«Ιταλία: αφού εγκρίθηκε ο υποχρεωτικός εμβ0λ1ασμός για όλα τα σώματα ασφαλείας, η στρατιωτική αποθήκη όπου φυλάσσονταν τα εμβ0λ1α παίρνει ως δια μαγείας πιάνει φωτιά», αναφέρεται στο άρθρο.
Παρόμοιες δημοσιεύσεις που αναπαράγουν το ίδιο βίντεο και υποστηρίζουν πως η φωτιά ήρθε ως αντίδραση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των σωμάτων ασφαλείας έχουν εντοπιστεί και σε άλλες γλώσσες στα social media: στα Ισπανικά, στα Αγγλικά, στα Πολωνικά και στα Ολλανδικά.
Ωστόσο, όπως διαπίστωσε το AFP μετά από έρευνα, οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί είναι παραπλανητικοί.
Τι δείχνει το βίντεο;
Ερευνήσαμε τι πραγματικά συνέβη στην Ιταλία. Πρώτα βρήκαμε την αρχική πηγή του βίντεο σε γαλλόφωνη ανάρτηση στο Twitter που συνοδεύεται από σύνδεσμο για το αρχικό βίντεο της ιταλικής ιστοσελίδας INEWS24.IT, το λογότυπο της οποίας βλέπουμε στο κάτω τμήμα του βίντεο. Δημοσιεύθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 2021 στο κανάλι της ιστοσελίδας στο YouTube. Το βίντεο αναπαρήγαγε και η σελίδα του ιταλικού ιστοτόπου στο Facebook.
Ο τίτλος του βίντεο λέει «Ρώμη: Αποθήκη των Καραμπινιέρι καίγεται στο Τορ ντι Κουίντο». Στην περιγραφη του βίντεο διαβάζουμε: «Μακρείς μαύροι καπνοί βγήκαν από το κτίριο του Συντάγματος του Λάτσιο του στρατοπέδου Σάλβο Ντ'Ακουίστο των Καραμπινιέρι στην περιοχή Τορ Ντι Κουίντο της Ρώμης, όπου στεγάζεται επίσης η στρατιωτική σχολή. Δεν είναι γνωστό αν η φωτιά ξεκίνησε σε γραφεία ή σε κοιτώνες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι Καραμπινιέρι ενεργοποίησαν το συναγερμό στις 12:50 περίπου, ειδοποιώντας το επιχειρησιακό κέντρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας, το οποίο κατέφθασε στο σημείο με τέσσερις ομάδες».
Η περιγραφή του βίντεο δεν κάνει καμία αναφορά στην ύπαρξη εμβολίων κατά του κορονοϊού μέσα στο κτίριο.
Στη συνέχεια, εντοπίσαμε την ακριβή τοποθεσία του στρατοπέδου Σάλβο Ντ'Ακουίστο στην οδό Τορ ντι Κουίντο. Το κτίριο είναι όμοιο με αυτό που βλέπουμε στο βίντεο.
Το στρατόπεδο Σάλβο Ντ'Ακουίστο στεγάζει το Εθνικό Κέντρο Επιλογής και Στρατολόγησης των Καραμπινιέρι (CNSR), τη σχολή εκπαίδευσης αξιωματικών της ιταλικής στρατιωτικής αστυνομίας. Στο ίδιο στρατόπεδο στεγάζονται και άλλες μονάδες: το 8ο Σύνταγμα του Λάτσιο, το Σύνταγμα Ιππικού, αλλά και μονάδες που ασχολούνται με την έρευνα.
Στις 15 Δεκεμβρίου του 2021, την ημέρα της φωτιάς, ξεκίνησε η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς, την αστυνομία, το στρατό και τους εργαζόμενους σε κέντρα σωφρονισμού. Το μέτρο είχε ψηφιστεί στο κοινοβούλιο 3 εβδομάδες νωρίτερα, στις 24 Νοεμβρίου του 2021.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η φωτιά συνδέεται με το συγκεκριμένο μέτρο.
Στις 16 Δεκεμβρίου του 2021, το ιταλικό μέσο Roma Today ανέφερε σε δημοσίευμα πως η φωτιά οφειλόταν σε βραχυκύκλωμα και όχι σε εμπρησμό, όπως αφήνουν να εννοηθεί οι αναρτήσεις στα social media.
Το AFP επικοινώνησε με το γραφείο τύπου των Καραμπινιέρι δύο φορές. Στις 23 Δεκεμβρίου, το γραφείο τύπου είπε στο AFP ότι «ξέσπασε φωτιά στους κοιτώνες του 8ου Συντάγματος. Επρόκειτο για ατύχημα».
Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι στο κτίριο φυλάσσονταν εμβόλια, το γραφείο τύπου είπε ότι την ώρα του συμβάντος «δεν υπήρχαν εμβόλια εντός του στρατοπέδου».
«Για ένα διάστημα, όταν έφτασαν οι πρώτες παρτίδες εμβολίων στις αρχές του έτους [2021], φυλάσσονταν αρχικά στο στρατόπεδο κι έπειτα προωθούνταν σε άλλες τοποθεσίες. Δεν υπάρχει πλέον χώρος αποθήκευσης εμβολίων στο στρατόπεδο» είπε εκπρόσωπος του γραφείου τύπου.
Στις 28 Δεκεμβρίου ρωτήσαμε σχετικά με το δημοσίευμα που ανέφερε ένα βραχυκύκλωμα ως αιτία της πυρκαγιάς. Όντως, η αιτία της φωτιάς ήταν ένα «ατύχημα», συνέβη «το πιο σύνηθες βραχυκύκλωμα», είπε υπάλληλος του γραφείου τύπου των Καραμπινιέρι σε τηλεφωνική συνομιλία με δημοσιογράφο του AFP.
Ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν (εδώ και εδώ) την παραλαβή εμβολίων από την Ιταλία το βράδυ της 25ης Δεκεμβρίου του 2020. Επρόκειτο για τις πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19, τα οποία αρχικά φυλάχθηκαν στο στρατόπεδο Σάλβο Ντ'Ακουίστο προτού σταλούν σε εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ιταλία
Στις 15 Οκτωβρίου του 2021, η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα την επίδειξη υγειονομικού πάσου, το οποίο μπορούσαν να αποκτήσουν με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης (με ισχύ τριών μηνών) ή με αρνητικό τεστ για την Covid-19. Το «Πράσινο Πιστοποιητικό COVID-19» απαιτούνταν για την είσοδο σε χώρους εργασίας, καθώς και σε αρκετούς δημόσιους χώρους όπως στην εστίαση, χώρους πολιτισμού, γήπεδα και μεγάλες εκδηλώσεις.
Στις 24 Νοεμβρίου του 2021, η κυβέρνηση αυστηροποίησε τους νόμους σχετικά με το πιστοποιητικό. Ανακοινώθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ενστόλων και των εκπαιδευτικών. Τα συγκεκριμένα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου του 2021. Το εμβόλιο ήταν ήδη υποχρεωτικό για τους υγειονομικούς υπαλλήλους.
Άτομα και ομάδες που αντιτίθενται στον εμβολιασμό μοιράζονται συχνά παραπλανητικό και ψευδές υλικό στο ελληνόφωνο διαδίκτυο, καθώς προσπαθούν να κάνουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα να εμφανιστεί ισχυρότερο από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Μπορείτε να βρείτε παραδείγματα εδώ και εδώ.
Τον περασμένο Αύγουστο, το AFP στη Βουλγαρία διέψευσε παρόμοιες δημοσιεύσεις που ισχυρίζονταν πως άτομα που αντιτίθενται στον εμβολιασμό είχαν βάλει φωτία σε εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της Covid-19 στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.
Υπάρχει περιεχόμενο που θα θέλατε να ελέγξει το AFP;
Επικοινωνήστε μαζί μας